Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Απο την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος δέχτηκε διπλό χτύπημα με Μνημόνιο και "Καλλικράτη". Τα δυο δίδυμα αδερφάκια, που ψηφίστηκαν με μόλις 20 μέρες διαφορά (Απρίλιος - Μάιος 2010), έχουν ως στόχο την επιβολή οικονομικής ασφυξίας και ουσιαστικά την διάλυση Δήμων και Περιφερειών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον "Καλλικράτη".

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν το διάστημα 2010 - 2014 είχαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Δημιουργία αχανών και ανομοιογενών Δήμων,

(Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ. χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ. χλμ)

  • Δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης,

(90% μείωση των χρηματοδοτούμενων έργων από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων ενώ Δήμοι και Περιφέρειες διαχειρίζονται σήμερα μόλις το 2,8% του Α.Ε.Π. και 5,6% του συνόλου των δημόσιων δαπανών έναντι 17% και 33,1% αντίστοιχα του μ.ο. της Ευρώπης των 27)

  • Ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη αύξηση χρηματοδότησης,
  • Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων,
  • Κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Δήμων με τη σύσταση του "Παρατηρητηρίου".


Όλες αυτές οι ενέργειες, είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν εναν θεσμό λαϊκής συμμετοχής και αποκέντρωσης, όπως οι Δήμοι, σε διαμεσολαβήτή μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής κοινωνίας.
Φυσικά η λύση στα παραπάνω, δεν μπορεί να είναι άλλη παρα η κατάργηση του "Καλλικράτη"  και η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα άσκησης πρωτογενούς εξουσίας και δημοκρατίας. 

Μέχρι την κατάργηση του "Καλλικράτη" και ως μέτρα άμεσης ανακούφισης, προτείνουμε και διεκδικούμε:

  • την πραγματική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και την αυτοτέλεια τους σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού,
  • την ενεργοποίηση των κατα τόπους συλλογικοτήτων,
  • την ενεργοποίηση του θεσμού των λαϊκών συνελεύσεων και των τοπικών δημοψηφισμάτων,
  • την τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα.


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αποκτήσουν πολιτικό περιεχόμενο που θα σηματοδοτεί τα αρνητικά του μνημονίου και δεν θα περιοριστεί σε καταγγελτικό λόγο αλλά θα παρουσιάσει συγκεκριμένες και εφικτές προτάσεις ανατροπής των παλιών αντιλήψεων και πρακτικών που μας έφτασαν ως εδώ.

Γιώργος Δ. Παντελής
Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με την Συμμετοχική Δημοτική Κίνηση "Αλλιώς!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου