Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ανεργία, Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Ψήφος Μνήμης



Πραγματικότητα

Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία είναι αυτό της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων. Αν και βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος της προεκλογικής περιόδου για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα πέρασε στα αζήτητα καθώς κυριάρχησαν οι λασπολογίες και οι ανούσιες προσωπικές επιθέσεις.
Φυσικά, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά δεδομένα για να διαπιστώσουμε οτι η ανεργία δεν αποτελεί τοπικη ιδιαιτερίοτητα αλλά βασικό πρόβλημα της χώρας, απότοκο της ακραίας οικονομικής ύφεσης την οποία βιώνουμε:


  • Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος καταγράφηκε στην Κύπρο (από 14,7% σε 16,7%) και στην Ελλάδα (από 26,3% σε 27,5%).
  • Υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (58,3%) και η Ισπανία (53,6%).
  • Στην Ελλάδα η ανεργία διαμορφώθηκε στο 27,5% και 58,3% στους νέους κάτω των 25 ετών.  (Eurostat, Δεκέμβριος 2013)


Στην Εύβοια τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα καθώς παραμένει διαχρονικά από τους νομούς με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, γεγονός το οποίο εντάθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο πολλών μεγάλων επιχειρήσεων. Όσον αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών, κάποιες μετρήσεις εκτινάσσουν την ανεργία στην Εύβοια σε ποσοστά άνω του 70%!

Τέλος, στον Δήμο Καρύστου δεν χρειάζονται νούμερα και ποσοστά για να περιγράψουμε τα καθημερινά εργασιακά αδιέξοδα που βιώνουν πολλοί νέοι οι οποίοι τελειώνοντας είτε το σχολείο είτε κάποιες σπουδές δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους. Έτσι, όσοι νέοι έχουν την δυνατότητα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν κυρίως στην Αθήνα προς εύρεση εργασίας με τους υπόλοιπους απλά να βράζουν στο ζουμί τους περιμένοντας κάτι να αλλάξει. Για του λόγου το αληθές αρκεί να σκεφτούμε τους συμμαθητές μας και να υπολογίσουμε πόσοι απο αυτούς δραστηροποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή και πόσους απο αυτούς συναντάμε τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Τέλος, ακόμα και όσοι καταφέρουν να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή είτε αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση είτε ως μισθωτοί είτε τέλος ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής: χαράτσια, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, υπερφορολόγηση κλπ

"Πρωταθλητές ανεργίας" λοιπόν τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τους νέους να είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο.

Ψευτοδιλήμματα
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και σε μια περιοχή με πληθυσμό ο οποίος «γερνάει» ολοένα και περισσότερο και με το πλέον παραγωγικό και δυναμικό του κομμάτι απών, εμείς οι ίδιοι που βιώνουμε το πρόβλημα, καλούμαστε να αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. 

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις επιλογές μας:
Από την μια πλευρά η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έδειξε τις δυνατοτητές της και τις πολιτικές της αντιλήψεις την τετραετία που πέρασε, αφού αναλώθηκε σε προσωπικές εξυπηρετήσεις και διαχείριση της καθημερινότητας χωρίς να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα και χωρίς να αφήσει κάτι προγραμματισμένο για τους επόμενους, όπως βρήκε απο τους προηγούμενους. Αντιθέτως, προσπαθεί εναγωνίως να παρουσιάσει τον Δήμο Καρύστου ως τον Δήμο των έργων είτε με έργα επι χάρτου είτε με έργα προγραμματισμένα και χρηματοδοτημένα απο προηγούμενες δημοτικές αρχές. Παρ’ όλες τις προσπάθειες όμως η πραγματικότητα είναι εδώ και τους διαψεύδει καθημερινά.

Από την άλλη, ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές διεκδίκησε την δημαρχία με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ (ύστερα μάλιστα απο σκληρή εσωκομματική μάχη) και αφού εκμεταλλεύτηκε την τότε δυναμική του κόμματος όσο και τους ψηφοφόρους του, τώρα λειτουργεί σαν τον παντρεμένο με τις πονηρές σκέψεις, ο οποίος κρύβει τη βέρα στη τσέπη του, στην προσπαθειά του να μας πείσει οτι είναι ανεξάρτητος. Έδειξε επίσης της δυνατότητες της μέσα απο την ανύπαρκτη αντιπολιτευτική δράση. Κανένας έλεγχος στον Δήμαρχο, καμία ενημέρωση προς τους πολίτες, καμία ουσιαστική πρόταση.

Η επιχειρηματολογία τους κοινή: "Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς στην κάλπη και για ψήφο χωρίς αντίκρισμα", "δεν ψηφίζουμε για το αν ο υποψήφιος Δήμαρχος αντιστάθηκε στα μνημόνια ή όχι". Και γιατί ψηφίζουμε δηλαδή; Ψηφίζουμε για "καλύτερες μέρες", "για έναν Δήμαρχο δίπλα στο πολίτη", "για ένα καλύτερο χωριό", "για έναν Δήμαρχο που θα μας κοιτάει στα μάτια". Γενικόλογες αοριστολογίες παλαιοκομματικής κοπής χωρίς καμία απολύτως αξία. Για την ταμπακιέρα, τσιμουδιά.

Με λίγα λόγια αυτοί οι οποίοι στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές επιχειρούν τώρα να μας πείσουν - στην προσπάθεια τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία ή να αναρριχηθούν σε αυτή - ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αποκομμένες από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και από τις συνέπειες των επιλογών της, τις οποίες βιώνουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι απλή: φοβούνται την αντίδραση του κόσμου στην κάλπη!

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ακόμη μια απόδειξη η ευκολία με την οποία ορισμένα στελέχη (και μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη, πρώην Αντιδήμαρχοι κλπ) μεταπηδούν από συνδυασμό σε συνδυασμό ανάλογα με τους προσωπικούς τους υπολογισμούς και μικροσυμφέροντά τους, θεωρώντας ότι οι ψηφοφόροι θα τους ακολουθήσουν σαν καλά και πειθήνια ανθρωπάκια. Είναι όλοι τους εκπρόσωποι του παλιού, του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού που μας έφερε ως εδώ και ήρθε η ώρα ο κόσμος να τους γυρίσει την πλάτη.

Πρόταση
Η λύση απαιτεί συνολική ανατροπή. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για πεντάμηνα, νηπιαγωγούς και δημοτικούς αστυνόμους δεν πείθουν πλέον κανένα. Η λύση για την ανεργία δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ο συνολικός σχεδιασμός και εφαρμογή ενός προγράμματος για την
παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. 

Η Συμμετοχική Δημοτική Κίνηση Αλλιώς! στην οποία και συμμετέχω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, έχει καταρτίσει ένα τέτοιο πλάνο με τον τουρισμό πρωταγωνιστή. Τον ήπιο τουρισμό διασυνδεμένο με την ντόπια παραγωγή που ως τελικό στόχο έχει την ανάπτυξη όλων των επαγγελμάτων μέσω της τουριστικής δραστηριότητας. 

Τα λατομεία σχιστολιθικών πλακών, οι περίφημες πλάκες Καρύστου, παραμένουν έρμαια των κάθε λογής πολιτικάντηδων. Για εμάς, η διεκδίκηση της άμεσης και οριστικής αδειοδότησής τους, με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι άμεσης προτεραιότητας. Η κτηνοτροφία, ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να οργανωθεί σε σύγχρονη βάση με προώθηση συνεταιριστικών λύσεων και συγκεκριμένων δράσεων προώθησης των προϊόντων (χαρακτηρισμός Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης κλπ)

Αυτή η δέσμη μέτρων, όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στο πρόγραμμα της Κίνησης, είναι η μόνη σχεδιασμένη και εφαρμόσιμη πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.   Ήρθε η ώρα λοιπόν να προσπαθήσουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα και να σταματήσουμε να περιμένουμε θαύματα από τον κάθε αυτόκλητο σωτήρα. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Ήρθε η ώρα να πάμε Αλλιώς!

Γιώργος Δ. Παντελής
Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με την Συμμετοχική Δημοτική Κίνηση "Αλλιώς!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου